Barcelona má 150 let tradice péče o stromy. Tak snad abychom začali i u nás.

Město Barcelona a jeho širší okolí má 1.4 milionů stromů na 1.6 milionů obyvatel. A plánuje výsadbu dalších. Číslo není přesné a je těžké ho posoudit bez všech podrobností, úroveň promyšlenosti je ale úplně jinde. Dobře zvládnutý sběr dat, proces i péče. Od koordinace na radnici až po výuku dětí ve školách.

Pár informací z oficiálních dokumentů, které jsou plné obrázků, srozumitelné pro laiky a navíc i v angličtině. Učí se od nich celý svět a město to ví. Takhle má radnice komunikovat, design služeb tu potkal kvalitní politický marketing a je radost to studovat:

🌴 Na akčním strategickém plánu Barcelony pro zeleň (do roku 2037) se podílelo přes 700 profíků, od zástupců radnice po zahradníky v terénu.

🍁Řeší i negativní stránky jako nepořádek z listí a cenu za aktivní péči, prořezy, zalévání, hnojení. Celkem město investuje každý rok v přepočtu přes 200 000 000 korun. Je to veřejně dostupná informace, včetně rozpisu dílčích částí.

🌳Vědí kolik procent kterých typů stromů ve městě mají a aktivně edukují o úloze druhů stromů a zvířat, co se k nim váže. Diverzita, choroby, rizika, benefity, životní cyklus stromů. Všechno vizualizované a přehledné. Mají přesná data o tom, kdo kolik stromů spravuje.

🌴 Spolupracují se soukromníky ohledně péče o soukromé zahrady ve městě a s developery ohledně nového rozvoje města. Mají list významných stromů, které jsou extra monitorované, kdykoli, nehledě na vlastníka pozemku.

🐝 Berou stromy jako součást identity města a věc, která podpoří děti v tom, aby vnímaly správné hodnoty a učily se o přírodě v terénu.

🌞 Mají přesná data o tom, jak stromy fungují ke stínění a kde je potřeba rozpálený povrch města řešit. Budují dlouhé bio koridory pro procházky ve stínu.

O zeleni a datech v Brně jako veřejnost nic moc nevíme a plánovat ani spolupracovat město zatím očividně neumí. 🤷🏻‍♀️

‼️ Máme ale první vlaštovku – radní Suchý (KDU), se kterým jednáme poslední měsíce, zadal vytvoření závazného standardu pro stromořadí. Počkáme na zbytek jeho plánu a harmonogramu a dáme vědět ve skupině BRNO BUDE VEDRO. Je potřeba to tlačit. 🌴

ZDROJE:

[1] Street Tree Management in Barcelona, dostupné online: https://climate-adapt.eea.europa.eu/en/metadata/case-studies/barcelona-trees-tempering-the-mediterranean-city-climate/11302624.pdf

[2] Trees for Life, dostupné online: https://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/sites/default/files/Pla-director-arbrat-barcelona-ENG.pdf